[Maraz Digital] Sesi Temuramah Ketua Pengawai Eksekutif Sun Century, Rick Gan dan Ketua Saintis Young-Jin Woo oleh Media Internet

Pada 8 November, Sun Century berkomitmen untuk membina institut penyelidikan sel stem tumbuhan pertama di Asia Tenggara. Media internet Malaysia, Maraz Digital Studio telah menjemput CEO Sun Century dan Ketua Saintis, Young-Woo Jin untuk menjalankan temu bual media secara langsung.

Young-Woo Jin menyatakan dalam temu bual langsung tersebut bahawa beliau mempunyai minat mendalam dalam bidang botani semasa zaman sekolah. Beliau mula mempelajari maklumat dan kemungkinan-kemungkinan dalam bidang botani, serta meneroka pengekstrakan ramuan tumbuhan untuk mencipta teknologi ubat anti-kanser. Teknologi sel stem tumbuhan juga terinspirasi daripada minat beliau itu. Young-Woo Jin berasal dari Korea, beliau melancong ke Malaysia dengan tekad untuk menyumbang kepada teknologi sel stem tumbuhan.

Teknologi sel stem tumbuhan ini mempunyai 96 paten di seluruh dunia. Teknologi ini menghormati undang-undang alam dan hanya mengasingkan sel stem yang belum berbeza untuk kegunaan, sel-sel yang diekstrak adalah semulajadi dan sangat jarang. Oleh itu, 96 paten tersebut adalah untuk melindungi hak cipta teknologi sel stem tumbuhan untuk memastikan sel stem tumbuhan boleh digunakan dalam makanan, ubat-ubatan, kecantikan, dan bidang lain. Pengeluaran makanan penjagaan kesihatan perubatan berkualiti tertinggi dan produk penjagaan kulit yang paling cekap adalah fokus teknologi tersebut, jelas Young-Woo Jin.

Oleh sebab, ginseng telah terbukti mempunyai kelebihan perubatan, ia mungkin menghasilkan produk ginseng yang lebih berkesan melalui teknologi pengekstrakan dan pemisahan sel stem tumbuhan. Young-Woo Jin adalah saintis tunggal di dunia yang menguasai teknologi sel stem tumbuhan, beliau menyatakan harga ginseng liar yang berusia lebih dari 50 tahun dijual pada harga USD 30,000. Ia adalah barang yang sangat jarang dan hanya dinikmati oleh bangsawan atau diraja pada zaman purba. Tanpa teknologi sel stem tumbuhan, keberkesanan ginseng akan gagal dimanfaatkan. Oleh itu, penggunaan teknologi pengekstrakan sel stem tumbuhan untuk menghasilkan produk ginseng pasti akan menawarkan kesan kesihatan yang lebih signifikan kepada manusia.

Pada akhir temu bual langsung tersebut, CEO Sun Century juga secara aktif menggalakkan misi korporat “Hidup tanpa penyakit, Hidup tanpa kemiskinan”. Di masa depan, kumpulan ini akan terus mendedikasikan diri kepada pelbagai perniagaan yang memberi manfaat kepada kesejahteraan manusia, dan aktif mengembangkan penyelidikan sel stem tumbuhan untuk menyumbang kepada komuniti.

Start typing and press Enter to search