[NTV7] Institut Sel Stem Tumbuhan yang pertama di Asia Tenggara oleh Sun Century disiarkan oleh Stesen Televisyen Malaysia yang terkenal

Sun Century akan membina institut penyelidikan sel punca tumbuhan pertama di Asia Tenggara, dan mengadakan sidang akhbar pada 8 November. Media tempatan telah dijemput untuk menyertai upacara tersebut dan menyaksikan momen bersejarah bersama Sun Century. Sidang akhbar itu telah disiarkan oleh stesen televisyen terkenal di Malaysia, NTV7. Berita tersebut adalah seperti berikut:

Sebagai kumpulan pelaburan pelbagai di Asia Tenggara, Sun Century mengumumkan hari ini, untuk membina institut penyelidikan sel punca tumbuhan pertama di Malaysia. Terletak di Seksyen 26, Shah Alam, institut penyelidikan sel punca tumbuhan bertujuan untuk menjalankan penyelidikan berkaitan di Asia Tenggara secara aktif.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan itu, Rick Gan berkata kumpulan tersebut akan menggunakan kelebihan teknologi sel punca tumbuhan untuk membuat orang lebih peka dan mengiktiraf teknologi sel punca tumbuhan. Dilaporkan bahawa teknologi sel punca tumbuhan mempunyai 96 paten di seluruh dunia, dan telah memohon paten di 15 negara, termasuk Russia, Korea Selatan, Amerika Syarikat, dan Singapura.

“Ini adalah projek lintas sempadan antara Sun Century dan syarikat Korea, ia bertujuan untuk mempromosikan institut penyelidikan teknologi sel punca tumbuhan pertama di Asia Tenggara, yang merupakan institut kedua di dunia.”

Dalam perancangan kitaran pembangunan Sun Century, Malaysia akan menjadi negara pertama di Asia Tenggara yang memiliki institut penyelidikan sel punca tumbuhan.

Start typing and press Enter to search